Aduan

 
 
Sistem Aduan Keselamatan
 
1. Sistem Aduan Di Bahagian Keselamatan
Sekiranya anda kehilangan Hartabenda Peribadi contoh (Dompet,Telefon Bimbit,Komputer Riba, Motorsikal dan Lain-lain lagi) anda perlu datang ke Bahagaian Keselamatan untuk membuat Aduan dan selepas itu Pihak kami menasihatkan agar Pengadu membuat Aduan di Balai Polis Berhampiran.
   
2.
Aduan  Secara Lisan Melalui Telefon
Sekiranya anda melihat seseorang yang tidak kenali atau mencurigakan di kawasan anda perlu menghubungi segera Bahagian Keselamatan di Talian 07-5530014 atau 07-5530002.
Sila Nayatakan Tempat, Jenis, Model, Warna, No.Pendaftaran Kenderaan, Suspek berapa orang, Suspek pakai baju, seluar warna apa dan sebagainya.
   
3. Aduan Melalui Laman Sosial Bahagian Keselamatan UTM Johor (www.facebook.com/bkesutm)
Sekiranya anda ada Aduan, Komen, Cadangan, Penambahbaikan dan melaporkan salahlaku Staf UTM atau Anggota Keselamatan anda boleh melaporkan terus ke INBOX FACEBOOK Bahagian Keselamatan UTM Johor.
Sekiranya anda ingin membuat aduan atau Cadangan minta Pengadu sertakan secara detail Contoh (Tarikh, Masa, Tempat, Nama, Jenis, Model dan Nombor Pendaftaran kenderaan, dan sebolehnya Ambil Gambar sebagai Bukti.
   
4.
Aduan melalui Email
Sekiranya anda ingin membuat aduan dan sebagainya anda boleh terus emailkan aduan anda kepada bkesutm@gmail.com atau email terus ke Pengarah Keselamatan halimadam@utm.my
   
5. Electronic Customer Support (eCS) – Aduan Kerosakan PHB
eCS bertujuan untuk membantu memudahkan pihak pengguna untuk melaporkan sebarang kerosakan berkaitan kemudahan dan infrastruktur bangunan (MEKANIKAL, ELEKTRIKAL, AWAM dan LANSKAP) yang disediakan oleh pihak Harta Bina untuk diambil tindakan
   
6. Sistem ADU@IT
ADU@IT merupakan sistem bagi membuat aduan permasalahan atau kerosakan perkakasan komputer, permasalahan capaian ke internet, permasalahan dengan perisian komputer dan sistem maklumat universiti, membuat permohonan instalasi perisian komputer dan menyemak semula aduan yang telah dilaporkan.
   
7. Sistem Saluran Aduan & Cadangan Dalaman (SSACD)
SSACD menerima aduan mengenai ketidakpuasan terhadap tindakan pentadbiran di UTM yang dirasai tidak adil, tidak mematuhi undang-undang dan peraturan yang sedia ada termasuk salahlaku, penyelewangan, salahguna kuasa, salah tadbir dan seumpamanya.